Goedkoper dan in de winkel

Wat is fotofobie (lichtschuwheid)?

Fotofobie wordt ook wel lichtschuwheid genoemd. Als je fotofobie hebt krijg je last van je ogen wanneer je naar fel licht kijkt, zoals de zon, een gloeilamp of vlammen van kaarsen. Mensen die last hebben van lichtschuwheid kunnen weinig of geen licht in hun ogen verdragen, licht kan zelfs als pijnlijk worden ervaren.


Fotofobie komt vaak voor als een symptoom van een oogaandoening of een aandoening aan het zenuwstelsel. Afhankelijk van de mate van gevoeligheid kan het zijn dat je alleen last hebt van blootstelling aan veel en fel licht, zoals zonlicht. In de meer ernstige gevallen kan het ervoor zorgen dat je last krijgt van elke vorm van licht, hoe klein de hoeveelheid licht ook is. Licht kan in deze extreme gevallen zorgen voor zeer pijnlijke ogen.


Als je last hebt van fotofobie kan dat leiden tot allerlei ongemakken, van hoofdpijn tot traanogen en rode ogen. Lees verder om meer te lezen over de symptomen en behandeling van fotofobie.

De symptomen van fotofobie

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je lijdt aan fotofobie, zoals:


• Hoofdpijn en migraine

• Veel oogpijn, zelfs als je binnen bent

• Tranen

• Duizeligheid

• Veel knipperen met je ogen

Droge ogen

• Wazig zien

• Jeukende en branderige ogen

Waarom zijn mijn ogen zo gevoelig voor licht?

Als je merkt dat je ogen overgevoelig voor licht zijn geworden kan dat verschillende oorzaken hebben. Hieronder beschrijven we enkele mogelijke oorzaken van lichtgevoeligheid:


1. Kleur ogen: Mensen met lichte ogen zijn gevoeliger voor licht dan mensen met donkere ogen. De iris van lichtgekleurde ogen bevat namelijk minder pigment, waardoor licht makkelijker het oog binnen kan komen. Dit leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor licht.

2. Albinisme: Mensen met albinisme kunnen vanwege de afwezigheid van pigmentatie in het oog gevoeliger zijn voor licht.

3. Glaucoom: Lichtschuwheid komt onder andere voor bij acuut glaucoom. Bij deze vorm van glaucoom veroorzaakt de verhoogde oogdruk een hevige pijn in het oog.

4. Kleurenblindheid: Kleurenblindheid kan ook een oorzaak zijn van fotofobie.

5. Mydriasis: Mydriasis is de medische term voor de verwijding van de pupil in het oog. Licht heeft bij een grote pupil meer kans om het oog binnen te komen, dus de gevoeligheid voor licht kan daardoor groter zijn.

6. Trauma: Je kunt een verhoogde gevoeligheid voor licht ontwikkelen na bijvoorbeeld een klap op het oog.

7. Visuele vermoeidheid: Lange tijd naar een beeldscherm kijken zonder pauze te nemen vergroot de kans op lichtschuwheid. Ook kun je hierdoor last krijgen van computerogen.

8. Migraine: Mensen met migraine of ernstige hoofdpijn hebben vaak last van fotofobie.

9. Ooginfectie: Als je een ooginfectie hebt (zoals conjunctivitis, uveïtis of keratitis) dan doet licht pijn aan je ogen.

10. Hoornvliesletsel: Bij een hoornvliesbeschadiging is het doorzichtige voorste deel van het oog beschadigd. Dit kan ervoor kan zorgen dat je ogen gevoelig voor licht worden.

11. Operatie aan het oog: Als je je ogen laat laseren kun je de dagen na de operatie last hebben van fotofobie.

12. Bijziendheid, verziendheid of astigmatisme: Als je een van deze problemen met het gezichtsvermogen hebt en dit niet laat corrigeren met een bril of lenzen, dan kun je lichtschuwheid ontwikkelen. Het is belangrijk om elke twee jaar naar de opticien te gaan voor een oogtest om er zeker van te zijn dat je ogen gezond zijn en dat je de juiste sterkte lenzen of bril draagt.

Fotofobie en contactlenzen

Het dragen van contactlenzen is op geen enkele manier gerelateerd aan lichtschuwheid. Je ogen worden bijvoorbeeld niet gevoeliger voor licht als je lenzen draagt. Onverantwoord gebruik van contactlenzen kan echter wel leiden tot lichtschuwheid. Als je bijvoorbeeld niet op een hygiënische manier met je lenzen omgaat, je lenzen schoonmaakt met water of niet let op de houdbaarheidsdatum van je lenzen dan kun je last krijgen van je ogen. Dit kan vervolgens weer leiden tot overgevoeligheid voor licht.

Behandeling van fotofobie

Als je last hebt van een van deze symptomen en je denkt dat het te maken kan hebben met overgevoeligheid voor licht, dan adviseren wij om naar de opticien of oogarts te gaan. Zoals we hierboven al aangeven kan lichtschuwheid veel oorzaken hebben, dus het is belangrijk om te weten wat in jouw geval de oorzaak is van de gevoeligheid voor licht.


Als je last hebt van lichtgevoelige ogen wordt het gebruik van een goede zonnebril met gepolariseerde glazen aangeraden (ook binnenshuis). Gepolariseerde glazen verminderen de schittering die wordt gereflecteerd van oppervlakken, zoals ramen, water, sneeuw en zand. Het is een handige oplossing voor mensen bij wie de lichtgevoeligheid van tijdelijke aard is.


Ook als je geen last hebt van lichtschuwheid is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. We raden daarom altijd aan om contactlenzen met een uv-filter te dragen in combinatie met een zonnebril. Met deze uv-bescherming zorg je ervoor dat je ogen tijdens buitenactiviteiten optimaal worden beschermd tegen uv-stralen.

BETAALMOGELIJKHEDEN