Als je merkt dat je de kleine letters in een boek of op je telefoon niet meer goed kunt zien, dan heb je misschien last van ouderdomsverziendheid (ook wel presbyopie genoemd). Bij ouderdomsverziendheid kun je dingen op korte afstand niet goed meer zien. Monovisie kan dan de oplossing zijn. Monovisie is een nieuwe behandelingsmethode waarbij je een contactlens draagt in het ene oog voor kijken op afstand en in het andere oog een contactlens om dichtbij alles goed te kunnen zien. Met één oog kijk je dan goed in de verte en met het andere oog kun je alles dichtbij goed zien. Wanneer beide ogen goed samenwerken, geven de hersenen één duidelijk en natuurlijk beeld. We leggen je hier uit hoe monovisie met contactlenzen precies werkt.
Monovisie met lenzen
Wat is ouderdomsverziendheid?
Om beter te begrijpen hoe monovisie precies werkt leggen we eerst uit wat ouderdomsverziendheid (ook wel presbyopie genoemd) precies is.
Tijdens gemiddeld het 42ste levensjaar merken veel mensen de eerste leesproblemen: de kleine lettertjes in een boek of op de telefoon zijn niet meer goed leesbaar. Dit is een teken van ouderdomsverziendheid.
Ouderdomsverziendheid ontstaat door het verlies van elasticiteit van de ooglens. Naarmate we ouder worden, verliest de lens namelijk zijn elastisch vermogen. Hierdoor wordt het moeilijk om zowel dichtbij als ver weg scherp te stellen. Ongeveer 80% van de 55-plussers heeft last van dit zichtprobleem. En omdat het een gevolg is van ouder worden, is er helaas niets aan te doen om dit te voorkomen. Maar als je last hebt van ouderdomsverziendheid zijn er gelukkig oplossingen die zorgen voor een scherp zicht. Een van deze oplossingen is monovisie.
Wat is monovisie met lenzen?
Een van de mogelijkheden om beter te zien als je last hebt van ouderdomsverziendheid is monovisie met lenzen. Monovisie met lenzen houdt in dat je in het ene oog een contactlens draagt die ervoor zorgt dat je dichtbij goed kunt zien en in het andere oog een lens draagt die ervoor zorgt dat je alles ver weg goed kunt zien. Je hersenen zorgen er vervolgens voor dat beide beelden worden gecombineerd tot één duidelijk, natuurlijk en scherp beeld. Op die manier kun je dus zowel dichtbij als veraf alles goed zien.
De opticien onderzoekt hiervoor wat je dominante oog is en op basis daarvan wordt er bepaald welk oog het beste is voor welke lens. Hoe dat werkt: de hersenen hebben de neiging om meer aandacht te besteden aan de informatie die wordt geleverd door het dominante oog. Daarom krijgt het dominante oog de contactlens die ervoor zorgt dat je ver weg alles goed kunt zien. In het niet-dominante oog draag je dan de lens waarbij je alles op korte afstand goed kunt zien.
Als je geen zin hebt om een leesbril te dragen, dan is het monovisie-systeem met contactlenzen een aanrader. Nadeel is wel dat het enige tijd kan duren voordat je hersenen en je ogen hieraan gewend zijn. Het grote voordeel is dat je na deze wenperiode alles in de verte én dichtbij goed kunt zien. De hersenen raken gewend aan deze manier van informatieverwerking. Als je presbyopie hebt, neem dan contact op met je opticien of oogarts voor advies over het dragen van monovisie lenzen.
Manieren om te wennen aan monovisie lenzen
Er zijn verschillende soorten monovisie. Het is afhankelijk van je brilsterkte wat de opticien of oogarts aanraadt. De twee verschillende methoden zijn:
• Mini-monovisie: Bij mini-monovisie zijn objecten in de verte en op de ‘tussenafstanden’ goed te zien met twee ogen, maar voor het lezen van kleine letters en boeken is vaak nog een leesbril nodig. Dit type monovisie is perfect voor mensen die dagelijks meer in de verte moeten kijken dan naar iets dat dichtbij is. Bijvoorbeeld iemand die een groot deel van de dag in de auto rijdt, maar ‘s avonds ook wel een menukaart of een boek moet kunnen lezen. Deze oplossing is minder geschikt voor mensen die langdurig leeswerk moeten verrichten.
• Aangepaste monovisie: Bij dit type monovisie wordt een normale lens voor kijken op afstand gecombineerd met een multifocale lens. Ook bij deze variant kun je alles ver af, dichtbij en alles er tussen in goed zien, zonder dat je een bril nodig hebt.
De voordelen van monovisie contactlenzen
Er zijn meerdere mogelijkheden om goed te kunnen zien als je presbyopie hebt, maar monovisie is een van de makkelijkste en goedkoopste opties:
• Het voordeel van monovisie is dat je bijna elke soort contactlens hiervoor kunt gebruiken, het hoeft niet per se een multifocale lens te zijn. Goed nieuws, want multifocale lenzen zijn meestal duurder dan gewone lenzen.
• Voor mensen die een lens met cilinder nodig hebben en ouderdomsverziendheid hebben, is monovisie een makkelijkere oplossing dan multifocale lenzen met cilinder. Dit omdat je kunt kiezen uit veel verschillende merken goedkope lenzen.
• Als je altijd dezelfde soort lens draagt en je merkt dat je een leesbril nodig hebt, kun je misschien zelfs in één oog dezelfde lens blijven dragen.
Andere manieren om presbyopie te behandelen
• Een bril: Een leesbril is natuurlijk een voor de hand liggende oplossing als je ouderdomsverziendheid hebt. Het nadeel aan een leesbril is helaas dat een bril duur kan zijn, dat je een leesbril snel kwijt kunt raken en dat een leesbril in de weg zit bij sommige activiteiten. Een bril of lenzen dragen is een persoonlijke keuze, maar lenzen zijn vaak een goede oplossing die een groot verschil maken.
• Multifocale lenzen: Multifocale lenzen zorgen ervoor dat je zowel dichtbij als veraf (en alles er tussenin) goed kunt zien. Het grote voordeel van contactlenzen in vergelijking met een bril is dat lenzen meer bewegingsvrijheid geven en meer comfort bieden. In veel situaties heb je met lenzen een beter zicht dan met een bril.
Heb je vragen over monovisie met lenzen? Je kunt dan het beste advies vragen van je opticien of oogarts. De opticien kan je aan de hand van een oogtest lenzen met de juiste sterkte voorschrijven.